Op school gaat veel goed. Dat mag ook verwacht worden van een professionele organisatie. Toch komt het voor dat er een verschil van mening/inzicht ontstaat tussen ouders en school over een bepaald onderwerp. Dat kan bijvoorbeeld zijn over het spelen van de kinderen op het plein, de gang van zaken in de groep, hoe tegen pesten wordt opgetreden, de informatie die ouders (niet) ontvangen, enz. Een verschil van mening/inzicht kan geen kwaad als er maar over wordt gesproken met de juiste personen. Klagen is niet alleen maar kritiek, maar ook een kans om het voortaan beter te doen. Als school zijn we gericht op open communicatie en op goede samenwerking. Vandaar dat we klachten serieus behandelen. Dat doen we aan de hand van een wettelijke verplichte klachtenregeling. Hierover kunt u zich in eerste instantie wenden tot de directeur of met de contactpersoon van de school, juf Annemieke.
Hebt u met elkaar gesproken maar komt u toch niet tot een oplossing, dan kunt u als ouder of leerling een klacht indienen over een beslissing of het gedrag van de betreffende persoon. Hiervoor is de school aangesloten bij een Landelijke Klachtencommissie van de GCBO (Geschillencommissies Bijzonder Onderwijs). Uw klacht kan leiden tot een advies van de Klachtencommissie aan de school om bepaalde dingen te verbeteren of anders aan te pakken. (zie verder protocol klachten regeling op de website van Aves)
We streven er natuurlijk naar dat we kunnen voorkomen dat u zich moet wenden tot de
geschillencommissies. Daarom is de volgende procedure van belang.
1. Ga in eerste instantie met uw klacht naar degene die de klacht aangaat (bijvoorbeeld de betrokken leerkracht) en probeer samen een oplossing te vinden.
2. Indien u er samen niet uitkomt of wanneer stap 1 onbevredigend is verlopen neem dan contact op met de schooldirecteur. Ook bij deze stap wordt getracht in onderling overleg een oplossing te vinden.
3. Wanneer in stap 2 geen bevredigende oplossing wordt gevonden kunt u contact opnemen met het College van Bestuur van de AVES. Na oriëntatie en één of meerdere gesprekken met alle betrokkenen probeert deze tot een bevredigende oplossing te komen.
4. Als na stap 3 er nog steeds geen oplossing is gevonden kunt u contact opnemen met een van de interne vertrouwenspersonen.
5. Leidt dit niet tot een oplossing dan kunt u zich wenden tot de externe vertrouwenspersoon.(0320-276211) Deze bemiddelt en probeert een oplossing te vinden.
6. Wanneer na het inschakelen van de externe vertrouwenspersoon en na gesprekken met alle betrokkenen er geen oplossing voor de klacht is dan is er sprake van een ernstig conflict. U kunt uw klacht dan voorleggen aan de landelijke klachtencommissie waar de AVES bij aangesloten is. De externe vertrouwenspersoon begeleidt de klager bij de klachtenprocedure.